Obelysta profiler (fasad)

 

Med hjälp av profiltecken kan man skapa en utmärkande iögonfallande skyltning!

Profiltecken är konturutskurna logotyper, texter eller symboler för olika typer av ändamål och tillverkas i olika material och med olika efterbehandlingar.
Genom att alla tecken är egna enheter som sticker ut från underlag eller vägg/fasad ger de en exklusiv 3D-känsla för skyltningen.
 
Likt all övrig skyltning kan profilskylten göras i olika utformningar, material och bearbetningar, beroende på vad man vill förmedla och uttrycka med sin profilering.
Eftersom det beroende på design, utförande/utformning av skylten och materialval innebär att skylten uppfattas olika; till exempel som modern, exklusiv, stilren eller innovativ etc. påverkar dessa val enormt.
Möjligheterna för utförandet blir oändligt då man även kan kombinera olika material och behandlingar i samma skylt.
Fråga oss om du vill veta mer om hur olika material och behandlingar kan uppfattas och om du vill ha rådgivning om vilken lösning som skulle passa just er.
 
I denna flik har vi räknat in profilskyltar i obelyst utförande men även dessa kan dock belysas ovanifrån med exempelvis halogen- eller lågvoltsstrålkastare på arm eller en belysningskåpa som monteras i överkant och ger ett så kallat släpljus.

Profiltecken kan till exempel tillverkas av metall eller akryl som kan lackeras, poleras eller behandlas på andra sätt för att få fram rätt budskap och ge rätt känsla. Därefter monteras de direkt på vägg men kan också monteras mot till exempel metall-, akryl- eller glasbakstycke.
 
Profiler kan monteras både inom- och utomhus. För att montera upp en profilskylt direkt mot vägg behöver man en ritning/schablon i skala 1:1 vilket naturligtvis alltid inkluderas i leveransen/montaget när detta behövs.
Baksidan kan förses med monterings/distansstift eller helt utan för upplimning av tecknen.
 
 
Benämningar av olika obelysta profiler
Profil 00 och 01 är olika typer av obelysta profiltecken. 

Profil 00 är ett plant tecken tillverkat exempelvis av aluminium, rostfritt stål, mässing eller akryl.
Logotypen kan fräsas ut mekaniskt, laserskäras eller vattenskäras, beroende på material.
 
Efterbehandling på metalltecken kan vara eloxering, polering, borstning, förkromning, förgyllning eller lackering m.m. Läs mer om efterbehandling av metaller här.
 
Akryltecken har en högblank yta och kan skäras ut och monteras utan särskild efterbehandling. De kan även exempelvis toppas med vinyl i olika kulörer eller lackeras i önskad kulör eller blästras för att ge frostad effekt. En profilskylt i akryl är även möjlig att till exempel välvas efter radien av en välvd vägg. Akryl är ett mycket lättarbetat och optimalt material vid skylttillverkning särskilt då det ska bearbetas.
 
Kanterna på profiltecknen kan till exempel fräsas raka eller fasas, beroende på material och önskat utseende.
 
Gjutna bokstäver ingår också under benämningen profil 00. Se mer om gjutna skyltar här.


Profil 01 skiljer sig från profil 00 då de förses med en sarg, för en ännu mer tydlig och djupare 3-D effekt.
Denna typ av profil används vid större format av exempelvis lackerade aluminiumprofiler eller annan typ av metallprofil.
 

 

Tillbaka till bildgalleriet  
  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2024 Clarex Europa AB